Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

A hőség és a diabétesz: veszélyes kombináció

2019.08.05. Cukorbetegség
A napjainkban az északi féltekén egyre gyakoribb – és a jövőben várhatóan még gyakrabban előforduló – hőség komoly veszélyforrás a cukorbetegek számára. Többek között azért is, mivel befolyásolja a vércukor szintjét.
A nehéz, de akárcsak könnyű fizikai aktivitást, főként a napon végző diabéteszesek extrém módon megizzadnak és gyorsan dehidrálódnak. Ekkor viszont a vércukorszint megemelkedik. Éppen ezért mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszesek jobban megélik a hőség kedvezőtlen hatásait, mint nem cukorbeteg társaik. Ennek okai a következők:

Bizonyos diabéteszes szövődmények, mint az ér- és idegi szövődmények esetében az izzadás nem képes elegendő mértékben lehűteni a testet, a cukorbeteg könnyen hőguta közelébe kerülhet, mely sürgős orvosi beavatkozást igényel. Hőség esetén a cukorbetegek dehidrálódásának a veszélye sokkal nagyobb és gyorsabb ütemű: Amennyiben nem fogyaszt elegendő vizet, vércukra megemelkedik, a magas vércukor bő vizelet ürítéssel jár, az pedig gyors dehidrálódást eredményez.

A magas hőmérséklet megváltoztatja a szervezet inzulin igényét, amiért is gyakrabban szükséges mérni a vércukrot, többször lehet szükség inzulin adására és módosítani szükséges az evést és az ivást is.

Még ha nem is nagyon magas a külső hőmérséklet, a hőség és a levegő páratartalma együtt fokozott veszélyt rejt magában. A magas páratartalom csökkenti az izzadás hatékonyságát és ezáltal gátolja a test lehűlését. Ráadásul a magas páratartalom mellett a levegőt is melegebbnek érezzük: pl. a 32  C-t akár 40  C-nak is.

Néhány tanács a hőség idejére:
  • Bőséges vízfogyasztás, - még akkor is, ha nem érez szomjúságot – mivel a dehidrálódás csak így kerülhető el.
  • Kerülje az alkoholos és koffeint tartalmazó italok fogyasztását, beleértve a kávét és az energia italokat is. Ezek ugyanis fokozzák a vízveszteséget és megemelik a vércukrot.
  • Minden aktivitás előtt és után ellenőrizze a vércukor szintjét. Valószínű, hogy módosítani szükséges az inzulinok adagjait is – ez ügyben forduljon gondozó orvosához.
  • Viseljen bő, könnyű és világos ruházatot.
  • Hordjon napernyőt, ill. a szabadban üljön árnyékban. A napsugár hatására emelkedhet a vércukor szintje.
  • Soha ne járjon mezítláb, mindig védje lábait.
  • Törekedjen gépkocsiban és otthonában légkondicionálót használni. A ventilátor igen keveset ér.
  • A fizikai aktivitás, sportolás csökkenti az inzulinigényt. Ha nem mérsékli az adagokat, nő a hipoglikémia veszélye. Magas hőmérsékleten tehát nagyobb az esély mind a magasabb, mind a túl alacsony vércukorszintek fellépésére.
Összegezve: hőség esetén a cukorbetegnek fokozottan oda kell figyelnie magára, meg kell fontolnia mit mikor és hogyan tesz, hogy elkerülje a sürgős orvosi beavatkozást.

Referáló: Dr. Fövényi József
(Forrás: Diabetes Voice, 2019. július 23.)