Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

Melyikkel könnyebb leszokni: az e-cigarettával vagy nikotinpótló szer használatával?

2019.04.16. Cukorbetegség
Világszerte, így hazánkban is az egyik legnagyobb, egészséget veszélyeztető tényező a dohányzás. Igen sokféle próbálkozás látott napvilágot a dohányzásról való leszoktatásra, de eddig mindegyik csupán szerény sikert eredményezett. Az utóbbi évtizedben megjelent e-cigaretta alkalmazása is ezek közé tartozik.
Most egy nagyszabású, randomizált klinikai vizsgálat keretében hasonlították össze az e-cigaretta alkalmazását szemben nikotinhelyettesítő szerek használatával leszokni kívánó személyeken. Az Egyesült Királyságban a Stop smoking szolgálat véletlenszerű kiválasztott személyeknek vagy 18 mg/ml nikotin tartalmú üveggel ellátott e-cigarettát adott azzal a megjegyzéssel, hogy 3 hónapon át vagy ezt, vagy más tetszés szerinti nikotin tartalmú e-cigarettát szívjanak. A résztvevőknek hetente kellett 4 héten át pszichológus által vezetett beszélgetésen résztvenni. 886 személy fele-fele arányban került az e-cigarettás csoportba, ill. használhatott más nikontinpótló szert, tapasz vagy más kiszerelés formájában.

Egy év múlva az e-cigarettát szívó személyek 18%-a hagyta abba tartósan a dohányzást, míg a nikotinpótlókat alkalmazóknak csupán 9,9%-a. A tartósan abstinens személyek közül az e-cigarettát használók 80%-a használta egy év múlva is a választott e-cigarettát, míg a nikontin helyettesítő szert alkalmazóknak csupán 9%-a tapaszt vagy tablettát. Az e-cigaretta 63%-ban okozott torok vagy száj irritációt, a nikotin helyettesítőt használóknál az arány 51% volt. Viszont utóbbiak között hányinger 38, az e-cigarettásoknál pedig 31% volt. Köhögésben, váladék-képződésben, zihálásban és nehézlégzésben nem volt érdemi különbség a két csoport között.

Konklúzió: Az e-cigaretta hatékonyabban segíti a dohányzás elhagyását, mint a nikontin helyettesítő eszközök.

Referáló: Dr. Fövényi József
(Forrás: NEJM, January 30, 2019. 02. 08. DOI: 10.1056/NEJMoe1808779)