Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

A demencia és a bélbaktériumok kapcsolata

2019.04.10. Cukorbetegség
A bélbaktériumok számos kutatás szerint messzemenően befolyásolják az agyműködést és a szervezet számos szervének működését, pl. komoly szerepet játszanak az elhízásban és a Parkinson kórban.
Egy új japán kutatás szerint a bélbaktériumoknak komoly szerep jut az időskori elbutulásban (demencia), nevesítve az Alzheimer kórban.

A kutatók egy japán Pszichiátriai Osztály Memória ambulanciáján megjelenő betegeik esetében rögzítették a részletes kórelőzményt, a kockázati tényezők meglétét vagy hiányát, a napi aktivitást, részletes neuropszichiátriai teszteket végeztek náluk, valamint agyi MRI vizsgálatot. Emellett minden beteg székletét, ennek összetételét és baktérium tartalmát is vizsgálták.

Azt találták, hogy a normál székletre jellemző Bacteroides (enterotype I) törzsek a demens betegek esetében alacsonyabb számban voltak jelen, míg más baktériumok, pl. a Ruminococcus (enterotype III) száma emelkedett. Emellett a demenciában szenvedő betegek székletében magasabb volt az ammónia, indol, szkatol és fenol szintje. Az indolról és a szkatolról érdekességképpen megemlítendő, hogy nagy koncentrációban ezek a vegyületek adják a széklet intenzív kellemetlen szagát, kisebb mennyiségben azonban meglepő módon virágillatuk van, és a természetben számos virág illatanyagában megtalálhatók.

A további vizsgálatok arra irányulnak, hogy az új ismeretek birtokában milyen lehetőségek nyílnak a demencia megelőzésében, hiszen az Alzheimeres betegek száma rohamosan emelkedik, a következő 10 évben akár 80%-kal és számuk világszerte meghaladhatja a 200 milliót.Referáló: Dr. Fövényi József
(Forrás: Scientific Reports 9(1), DOI: 10.1038/s41598-018-38218-7)