Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

A teaivás és az egészség

2019.02.21. Cukorbetegség
A tea valószínűleg az első főzött ital, mely Kínávan Kr.e. 2700 körül terjedt el és a víz után a legrégibb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a világon. Tudományos nevén a Camellia sinensis egy örökzöld bokor fényes, világoszöld levelekkel, erős illatú virággal és barnás zöld magvas gyümölccsel.
Több mint 1.500 változata főként két variációjából származik. Az egyik a C. sinensis var. assamica, az indiai egytörzsű bokor nagy, puha és rövid életű levelekkel és a C. sinensis var. sinensis, a kínai több törzsű bokor kisebb levelekkel, melyek jobban bírják a hűvösebb éghajlatot. A teanövények általában a meleg, nedves klímát kedvelik, savas talajt igényelnek, lankás dombokon, maximum 2.000 méter magasságig tenyésznek.

Miután a tea népszerűvé vált Európában, a gyarmatosítás révén széles körben elterjedt és nagy területeken termelik Indiában, Sri Lankán, Afrikában és Indonéziában is. Manapság a legtöbb teát Kínában termelik (2013-ban 1,9 millió tonnát, a világtermelés 38%-át), ezt követi India (1,2 millió tonna), Kenya (436.000 tonna) és Sri Lanka (343.100 tonna). Világszerte számos kultúrában szerepel az együvé tartozást szimbolizáló ünnepi italként és kedvelik ízéért és az egészségre gyakorolt hatásáért. Világszerte nagyon sok, mintegy 4,8 millió tonna teát fogyasztottak 2013-ban: a legtöbbet három országban, Kínában 1,6 millió tonnát, Indiában 1 millió tonnát, Törökországban 228.000 tonnát. Az Egyesült Államokban 127.000 tonnát tett ki a teafogyasztás 2017-ben.

Az ipari mértékű előállítástól a kézműves teákig a teák rendkívüli variációkban, igen széles skálán állnak rendelkezésre. A tea minősége rendkívül sok tényezőtől függ: a levélgyűjtés módjától, a teaszüret időpontjától, a feldolgozás típusától, a levegő nedvesség tartalmától és az oxidációtól. És akkor még nem említettük a tea főzés módozatait, melyek mind befolyásolják az élvezeti értéket és a terápiás hatást.

A tea gyógyhatásai

Több ezer vizsgálat elemzi a tea egészség-hatásait, melyekért a polifenol (pl. az epigallokatechin gallát a zöld, a teaflavinok és tearubiginek a fekete teában) tartalom a felelős. Ezek erős antioxidánsok, melyek mérsékelhetik az LDL-koleszterin oxidációját, ezáltal csökkentve a szív-érrendszeri kockázatot, valamint rák-védő hatást is tulajdonítanak nekik. Kedvező hatással lehetnek a bélbaktériumokra is, valamint kedvezően befolyásolják az életkorral együtt járó megbetegedéseket.

A teáknak az előállításuk módjától függően jelentős lehet a koffein tartalmuk is. Legalacsonyabb (2,5 dl-ben) a sárga és fehér teáé (30-55 mg), a zöld teában 35-70, az oolong teában 50-75, a fekete teában 60-90 mg koffein van. Azonos mennyiségű kávé koffein tartalma 100 mg.

A zöld tea egészség hatásai

A zöld tea polifenoljai a katechinek. Leginkább epigallokatechin gallátot tartalmaz, mely gátolja a reaktív oxigén molekulákat, ezáltal csökkentve az oxidatív stresszt. Ezen hatás révén jelentős mértékben csökkenti a szívinfarktus, az agyvérzés, az agyi infarktus kockázatát és az LDL-koleszterin szintjét, főként nők esetében.
Ezeken túlmenően a zöld tea polifenoljai kedvezően befolyásolhatják a Parkinson kórt, valamint a mellrák és a prosztata rák kockázatát, valamint mérsékelhetik a vesekövesség rizikóját.

Külön kiemelendő, hogy a fogágy betegségek megelőzését is szolgálhatja a zöld tea rendszeres ivása: csökkenti az íny-gyulladást, megelőzi a csont-felszívódást és a fogágy betegségekre hajlamosító baktériumok növekedését is gátolja. Ezért zöld tea tartalmú fogkrémeket is előállítanak.

A fekete tea gyógyhatásai

A fekete teában lévő teaflavinok és tearubiginek csökkentik az LDL-koleszterin- és emelik a HDL-koleszterin szintjét, ezáltal mérséklik a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát és csökkenthetik a vérnyomást is.
A ciszplatinnal kezelt petefészek rákban az elfogyasztott fekete tea fokozza a szer hatékonyságát.

Összegzés: számos tanulmány kimutatta a legtöbb teafélék fogyasztása kapcsán észlelhető pozitív egészség-hatásokat, melyek az antioxidáns tartalommal álltak összefüggésben, de tekinthetők voltak az egészséges életmód következményeinek is. Ma még nem állnak rendelkezésre olyan adatok, melyek világszerte minden tea ivóra érvényesek lennének, mivel a legtöbb vizsgálatot Ázsiában, vagyis Indiában és Kínában végezték. Egy biztos: érdemes víz mellett teát is fogyasztani, lehetőleg természetes formájában, cukor vagy édesítőszer hozzáadása nélkül.

Referáló: Dr. Fövényi József
(Forrás: Medscape; 2019. január 17)