Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

A prediabétesz korai felfedezése csökkentheti a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát

2019.02.11. Cukorbetegség
Egy vizsgálat szerint a 2-es típusú diabétesz nem 10, hanem 20 évvel a tényleges diagnosztizálása előtt kezdődik és így a prediabéteszes állapot akár 20 éven keresztül is fennállhat.
Egy új Észak-Karolinai, a Wake Forest Egyetemen összesen 19.630 egyént magában foglaló, 1960-2015 között végzett 7 megfigyeléses vizsgálat összegzésében a prediabéteszben és diabéteszben fennálló vércukor szintek és a későbbi szív-érrendszeri betegségek közötti kapcsolatot elemezték. Éhomi vércukornak az 5 mmol/l alatti szinteket tekintették, majd a további vércukor tartományok: 5-5,5, 5,6-6,2, 6,3-6,9 és végül a diabéteszesnek minősített tartomány a 7 mmol/l feletti volt. Az 55 és 85 év közötti személyek éhomi vércukor szintjei alapján vizsgálták a szív-érrendszeri megbetegedéseket.

Azt találták, hogy az 5 mmol/l alatti éhomi vércukorral rendelkezők között 15,3%, 7 mmol/l feletti éhomi vércukornál 38,6% volt a szív-érrendszeri betegek aránya, a köztes vércukor szinteknél pedig az arányok a kettő között helyezkedtek el.

A következtetés: időben szükséges felfedezni a prediabéteszes állapotot és nem 7 mmol/l-es éhomi vércukrok felett, hanem már 5,5 mmol/l-nél is szükséges elkezdeni az életmód változtatásával és szükség esetén gyógyszereléssel (pl. metformin adásával) a vércukorszintek normalizálását és ezáltal a szív-érrendszeri szövődmények kockázatának a csökkentését.

Referáló: Dr. Fövényi József
(Forrás: Diabetes Care 2019 Jan; dc181773. https://doi.org/10.2337/dc18-1773)