Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

Szedjünk-e aszpirint vagy ne szedjünk a szív-érrendszeri megbetegedések megelőzése céljából?

2018.11.30. Cukorbetegség
Egy időben a magyar TV csatornák reklám blokkjaiban szinte folyamatosan az aszpirin szedésére buzdították a nézőket, mintegy azt sugallva, hogy az aszpirin megvéd a szívinfarktustól.
Azonban az utóbbi időben egyre több nagy vizsgálat árnyalja az aszpirin hasznosságáról szóló képet. Az egyik az ARRIVE, melyről a NEJM JW Gen Med Oct 1. 2018 számában és a Lancet 2018 Aug 26 online publikációjában olvashatunk, 12.000 nem diabéteszes beteget (55 év feletti, 2 vagy több kockázati tényezővel rendelkező férfit és 60 év feletti, 3 vagy több kockázati tényezővel rendelkező nőt) kezeltek véletlenszerűen 100 mg aszpirinnel vagy placébóval 5 éven át. A vizsgáltak mindkét csoportjában egyaránt 4% volt a szívizom infarktus, ill. a szélütés gyakorisága. Viszont az aszpirint szedőknél kétszer gyakoribb volt a gyomor-bélvérzés.

A második, ASCEND nevű vizsgálatban, melyről a NEJM JW Gen Med Oct 1 2018 ill. a N Engl J Med 2018 Aug 26 online számol be, 15.000 középkorú vagy idősebb cukorbeteget kezeltek 100 mg aszpirinnel, ill. placébóval 7 éven át. A súlyos érbetegségek az aszpirint szedők között 8,5, a placébót szedők között 9,6%-ban fordultak elő. Viszont a gyomor-bélvérzés az aszpirint szedőknél 4, a placébót szedőknél 3%-ban fordult elő.

Tehát e vizsgálatok nem bizonyították az aszpirin szedés használt nem cukorbetegek körében, diabéteszesek esetén pedig minimális előnnyel járt az aszpirin szedése. Mindenesetre mindkét vizsgálat betegei nagy arányban szedtek sztatint és vérnyomáscsökkentő készítményeket és kevés volt köztük a dohányos. Tehát aszpirin nélkül is szedték a primer prevenció hatékony gyógyszereit.

Korábbi vizsgálatok és nyomukban született ajánlások ugyan javasolták nagyobb szív-érrendszeri kockázattal rendelkező betegeknek az aszpirin szedését, de hangsúlyozták, hogy az előny és ártalom között penge vékonyságú határ húzódik. (Úgy tűnik tehát, hogy nem feltétlenül szükséges erőltetni cukorbetegek és nem cukorbetegek esetében az aszpirin szedését. Helyette a bizonyítottan hatékony sztatin kezelés és a vérnyomás csökkentése, életmódbeli változtatásokkal kombinálva elégséges lehet az érrendszeri megbetegedések primer prevenciójához – a referáló megjegyzése).

Referáló: Dr. Fövényi József
(Forrás: Allan S. Brett, MD, NEJM Journal Watch, 2018. szeptember 6.)