Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

A tejtermék fogyasztás növelése csökkenti a szív-érrendszeri kockázatot

2018.10.31. Cukorbetegség
A korábbi diétás ajánlások nem javasolták a bőségesebb tejtermék-fogyasztást és a magasabb zsírtartalmú tejek, joghurtok, sajtok és a vaj fogyasztásának korlátozására hívták fel a figyelmet, különös tekintettel ezen élelmiszerek magas telített zsírtartalmára.
A PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) vizsgálaton belül öt kontinens 21 országában élő 136.384 35-70 év közötti korú személy táplálkozási szokásain belül a tejtermék-fogyasztást elemezték országokra-specifikus kérdőívek segítségével. A tejtermékek közül a tej, joghurt és sajt-fogyasztást vizsgálták, alacsony és magas zsírtartalmú termékekre osztva azokat. A végkimenetelnek a bármely okból bekövetkező halálozást és a szív-érrendszeri halálozást, valamint a nem halálos szívinfarktust és stroke-ot tekintették.

Azt találták, hogy a magasabb tejtermék-fogyasztás (több mint napi 2 adag) az után-követés 9 éve alatt 16-33%-kal csökkentették a fentebb felsorolt végkimeneteleket, legnagyobb mértékben a stroke-ot. Általánosságban a vajfogyasztás alacsony volt és nem találtak kapcsolatot közte és a szív-érrendszeri kockázat között.
Az eredmények tükrében újra kell gondolnunk a cukorbetegek számára is a diétás ajánlásokat és kevésbé szigorúan kell eljárnunk a tejtermékek fogyasztásával kapcsolatban.

Referáló: Dr. Fövényi József
(Forrás: The Lancet, 2018. szeptember 12.:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31812-9))