Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

A genetikailag elhízásra hajlamos nők rendszeres fizikai aktivitással még a hetvenes éveikben is soványak maradhatnak

2018.09.03. Cukorbetegség
Számtalanszor hallom – főként idősebb nőbetegeimtől – hogy azért ilyen kövérek, mert a családjukban (anyai vagy apai ágon) mindenki hasonlóan kövér volt.
A New York-i Buffalo egyetem kutatói 8.206 európai származású 50-80 (átlag 67,8) éves nő esetét elemezték, akik részt vettek a Womens’s Heatlh Initiative vizsgálatsorozatban. Genetikailag meghatározták az elhízásra való hajlamukat. A nőket koruk alapján három csoportba osztották: 50-59, 60-69 és 70-80 évesek csoportjába.

Ezen túlmenően aszerint is csoportosították őket, hogy ülő életmódot folytattak, ill. alacsony, közepes, vagy magas fizikai aktivitást gyakoroltak.

Azt találták, hogy minden korcsoportban, a 70-80 évesek csoportjában is a fizikai aktivitás közömbösítette a genetikai hajlamot és a rendszeres mozgást gyakorló nők idős korukra is soványak maradtak.

Azt a következtetést vonták le, hogy a genetikai hajlam nem feltétlenül determinál az elhízásra, vagyis az egészséges életvitel, melynek része az egészséges, mértékletes táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás képes kiküszöbölni az örökletes hajlam hatását.

Dr. Fövényi József
(Forrás: Menopause: May 14, 2018 - Volume Publish Ahead of Print - Issue - p doi: 10.1097/GME.0000000000001134)