Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

Tojást enni vagy nem? Ez a kérdés diabéteszben

2018.07.02. Cukorbetegség
Megfelelő összetételű egészséges táplálkozás keretében heti 6-10 db tojás elfogyasztása semmilyen egészségi hátrányt nem jelent cukorbetegeknek – vélik ausztrál kutatók.
Évtizedeken keresztül a koleszterin elleni „harc” jegyében a belgyógyászok azt hirdették, hogy a cukorbetegeknek, akik hajlamosak magasabb koleszterin szintekre, tilos több mint heti két tojást elfogyasztani. Az elmúlt két évben ez a nézet erős támadásokat kapott és azóta sokkal engedékenyebben ítélik meg a tojásfogyasztás kérdését. A magas koleszterin szinteket ugyanis elsősorban nem a táplálékkal bevitt koleszterin eredményezi, hanem a májban túlzott mértékben termelődő koleszterin és az koleszterin-csökkentő (sztatin) készítményekkel nagyon jól enyhíthető.

A tojás sárgájában lévő nagymennyiségű koleszterin miatt a mai napig is e téren súlyos ellentétek tapasztalhatók a különböző kutatók véleményét illetően. Vannak, akik azt állítják, hogy a sok tojás-sárgája növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát és a szív-érrendszeri kockázatot, mások ennek ellenkező véleményen vannak. Az Egyesült Államokban pl. egyesek hangsúlyozzák, hogy a lakosságnak csupán 0,1%-a táplálkozik egészségesen és a sok tojást fogyasztók többsége dohányzik és testsúlya is nő.

A kérdés tisztázása érdekében ausztrál kutatók 3 hónapos vizsgálatot végeztek 128 2-es típusú cukorbetegen, illetve előállapotban lévő személyen. Ezt követően 6, ill. 12 hónap múlva elemezték az anyagcsere helyzet alakulását.

A betegeket két csoportra osztották. Mindkét csoportban maximálták az energiabevitelt, erősen energiaszegény diétát tartottak. Javasolták a telített zsírsavak (vaj, sertészsír) fogyasztásának kerülését és főként oliva- és avokádó olajjal készíteni az ételeiket. A betegek egyik csoportja ezen diétán belül heti 6-12 db tojást, a másik csoport maximum heti 2 db tojást fogyaszthatott.

Három hó múltán azt találták, hogy mindkét csoport betegeinek átlagban 2 kg-mal csökkent a testsúlya, majd a súlycsökkenés 6-12 hó múlva is egyformán (-3,1 kg) folytatódott. A szív-érrendszeri kockázati tényezők pedig mindkét csoportban egyformán csökkentek.

A következtetés: megfelelő összetételű egészséges táplálkozás keretében heti 6-10 db tojás elfogyasztása semmilyen egészségi hátrányt nem jelent cukorbetegeknek.