Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

Javaslat a felnőtt korban fellépő cukorbetegség klinikai és genetikai alapon történő új felosztására

2018.03.28. Cukorbetegség
A felnőtt korban kezdődő diabéteszt eddig két típusra osztották: 1-es és 2-es típusú cukorbetegségre.
Skandináv kutatók 15.000 vizsgált felnőtt cukorbeteget alábbi szempontok szerint tipizáltak és osztályoztak újra: életkor a diagnózis felállításakor, testtömeg index, GADA antitest pozitivitás, ill. negativitás, béta-sejtműködés (HOMA2-B) és inzulinrezisztencia (HOMA2-IR) vizsgálat C-peptid meghatározással. Ezek alapján a betegek 5 típusát különböztették meg:
  1. Súlyos autoimmun (korábban 1-es típusúnak nevezett) diabétesz a betegek mintegy 6%-ánál, akiket fiatalabb életkor, viszonylag alacsony testtömeg index és GADA pozitivitás jellemzett.
  2. Súlyos inzulinhiányos diabétesz a betegek 18%-ánál, akik GADA negatívok voltak, igen alacsony volt az inzulin rezisztencia szintjük, de kezelésükhöz szintén inzulint igényeltek.
  3. Súlyos inzulin-rezisztens diabétesz a betegek 15%-ánál, nagyfokú inzulin rezisztenciával.
  4. Enyhe, elhízással összefüggő diabétesz a betegek 22%-ánál, akik az obezitás fennállása ellenére nem voltak inzulin rezisztensek.
  5. Enyhe, magas életkorral összefüggésben létrejövő diabétesz a betegek 39%-ánál, mely nagyjából egyezett a 4.-es típusúakkal.
Az egyes csoportokba sorolt betegek genetikailag különbözőek voltak. A súlyos inzulin-hiányos diabéteszeseknél (2. csoport) fejlődött ki a legnagyobb arányban a retinopátia, a súlyos inzulin rezisztens formáknál (4. csoport) pedig leggyakoribb volt a végstádiumú vese elégtelenség és a koszorúsér események aránya. A szerzők ezeket a betegeket, akiket korábban egyszerűen 2-es típusúnak tartottak, két új, súlyos diabétesz csoportba tartozónak minősítették, akik esetében különösen intenzív kezelési módokat szükséges alkalmazni a szövődmények megelőzése céljából.

Dr. Fövényi József
(Forrás: Lancet Diabetes Endocrinol.Published online March 1, 2018. Abstract)