Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

A tojásfogyasztás, a szív-érrendszeri megbetegedések és a 2-es típusú diabétesz kapcsolata

2018.01.28. Cukorbetegség
A tojás tápanyagokban igen gazdag, bőségesen tartalmaz az ember számára fontos (esszenciális) zsír- és aminósavakat, viszont egyúttal a koleszterint legnagyobb mennyiségben tartalmazó táplálékunk.
A múlt század hetvenes éveitől kezdve a táplálkozási ajánlásokban a tojásfogyasztás korlátozása szerepelt: az egészséges személyeknek heti 2-4, a szív-érrendszeri betegeknek és a diabéteszeseknek pedig még ennél is kevesebb tojás fogyasztását javasolták. Elérkezett az idő, hogy megvizsgálják, hogy a koleszterin bevitel, ezen belül a tojásfogyasztás korlátozása csökkenti-e a szív-érrendszeri megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Dán szerzők az interneten áttekintették a 2005-2015 közötti szakirodalom megfigyeléses és intervenciós vizsgálatait e témakörben. Magas színvonalú intervenciós vizsgálatok nem találtak szignifikáns összefüggést a nagyobb mennyiségben fogyasztott tojást tartalmazó étkezés és a szív-érrendszeri és 2-es típusú diabétesz kockázat növekedése között sem egészséges, sem 2-es típusú cukorbetegségben. A megfigyeléses vizsgálatok inkább az étkezési szokások, a fizikai aktivitás hiánya és egyéb kockázati tényezők, valamint genetikai tényezők szív-érrenszeri és 2-es típusú diabétesz kockázatnövelő hatását, semmint a túlzott tojásfogyasztás káros hatását látszanak igazolni.

A szerzők következtetése: egészséges egyének heti 7 db tojást nyugodtan fogyaszthatnak, szív-érrendszeri és cukorbetegeknek pedig elsősorban az egészséges étkezést és életvitelt szükséges szem előtt tartaniuk.

Dr. Fövényi József
(Forrás: Journal of Clinical Nutrition online, 2017 szeptember 27. doi:10.1038/ejcn.2017.153.)