Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

Elhíznak a gyermekeink az elektronikus eszközök miatt?

2017.12.04. Cukorbetegség
Az Egészségügyi Világszervezet legújabb tanulmányában arra figyelmeztet, hogy drasztikus növekedésnek indult a gyermekkori elhízás Európa-szerte, így súlyos következménnyel számolhatnak azok a szülők, akik elektronikus eszközökkel kényeztetik gyermekeiket.
„Sokszor egyszerűbb hagyni, hogy a gyerekek otthon egy táblagéppel foglalják el magukat, azonban a könnyű megoldások sokszor beláthatatlan egészségügyi kockázatokkal járnak.” – írta a Newsweek új elemzésében, melyben a gyermekkori elhízás és az elektronikai készülékek közötti összefüggéseket elemezték.
A Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmányában az Európában élő fiúk és lányok képernyő előtt eltöltött napi kvótáját is megvizsgálta 2002 és 2014 között. Kiderült, hogy manapság a kisfiúk a 75%-a, a kislányoknak pedig a 65%-a tölt napi két órát a képernyő előtt, és emiatt az ébren töltött idejük majdnem kétharmadában ülnek.
A kutatás, melyet 27 ország gyermekeinek megkérdezésével végeztek, ijesztő egészségügyi rizikókra hívja fel a szakemberek és a szülők figyelmét. A WHO adatai szerint a 6 és 9 év közötti gyerekek közül minden harmadik fiú és minden ötödik lány küszködik súlyproblémákkal, a gyermekkori elhízás pedig a cukorbetegséghez, alvászavarokhoz és az asztma kialakulásához vezethet.
Ma már a televízió helyett inkább elektronikus eszközök
A 15 évesek több mint fele naponta legalább két órát tölt tévénézéssel, annak ellenére, hogy a mostani televíziós százalékaránynál a 2002-es adatok óta komoly csökkenés történt. A tévénézésre fordított idő csökkenésének tényét azonban beárnyékolja az elektronikus eszközökkel eltöltött idő növekedése: a gyerekeknél 80%-kal nőtt a monitor előtt eltöltött idő; a 15 éves fiúk és lányok naponta legalább két órát töltenek a világhálón.
„Az online böngészésnek persze nem csak hátrányai vannak.” – tette hozzá Jo Inchley, a tanulmány vezető szerzője a skóciai St. Andrews Egyetemről, aki a közösségi médián folyó beszélgetéseket kapcsolatépítőnek találja. A szakember szerint, a pozitív hatásoktól eltekintve olyan súlyos egészségügyi kockázatokkal jár a gyermekek online időtöltése, hogy a szülőknek és a világszervezetnek is ideje lenne közbelépniük.
“Az egyik legnagyobb kihívás a gyerekek monitor előtt eltöltött idejének korlátozása. Hiszen ez mára annyira beépült a napi rutinjukba, hogy nehéz felhívni a figyelmet a veszélyekre. A megoldás az online eltöltött idő korlátozása, így a gyerekeknek lehetősége adódik az aktív életmódra.” – fűzte hozzá a professzor.

Dr. Fövényi József
(Forrás: Newsweek, 2017. május 12.)