Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

A telemedicinális (távolból irányított) életmód változtatás hatása régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegségben

2017.08.18. Cukorbetegség
Frissen diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegségben hangsúlyosan az első terápiás lépés az életmódváltás, a beteg figyelmének felhívása étkezésének módosítására és lehetőség szerint több testmozgás végzésére. Német diabetológusok arra voltak kíváncsiak, hogy a korszerű telemedicina igénybe vételével vajon képesek-e életmód változtatásra rávenni a már sok év óta 2-es típusú és nem kielégítő anyagcsere állapottal rendelkező cukorbetegeket.
A betegek két százas csoportját véletlenszerűen választották ki. A kontroll csoport tagjainak személymérleget és lépésszámlálót adtak és a szokásos módon gondozták őket tovább. Az életmódváltásra választott csoport tagjai mindezek mellé még e-mailben rendszeresen kaptak pszichológiai támogatást, diétás tanácsokat és a vércukor önellenőrzéssel kapcsolatos tanácsokat. A gyógyszeres kezelésben semmilyen változtatást nem alkalmaztak. Tizenkét hét elteltével megmérték mindkét csoportba tartozó betegek HbA1c szintjét, majd ezt 26 és 52 héttel később megismételték.
A vizsgálat három hónapjának leteltével a telemedicinával támogatott csoport HbA1c szintje 1,1%-kal jobban csökkent, mint a kontroll csoporté. A 6 és 12 hónappal később végzett után vizsgálatok során a különbség ugyan mérséklődött, de még mindig 0,6% mértékű maradt. A telemedicinával támogatott csoport testsúlya 6,2 kg-mal, a kontroll csoporté 1 kg-mal csökkent. Mintegy 5 Hgmm-es csökkenést észleltek a szisztolés vérnyomásban is a kontrollokhoz viszonyítva. Az eredmények hosszabb távon is fennmaradtak. Semmilyen nem kívánatos hatást nem észleltek.

Dr. Fövényi József
(Forrás: Diabetes Care 2017 május, online, https://doi.org/10.2337/dc17-0303)