Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavam

Regisztráció

Regisztráljon, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a későbbiekben információkat küldhessünk Önnek rendez­vényeinkről, akcióinkról, újdonságainkról!

Regisztráció

Termék
Regisztráció

Ne felejtse el regisztrálni a készülékét!

Termékregisztráció

Szakembereknek

Információk és regisztráció cukorbetegek kezelésében résztvevő szakemberek számára

Szakembereknek

Hírek

A betegoktatás fontosabb, mint az, hogy ICT-vel vagy inzulinpumpával kezeli magát a beteg

2017.06.17. Cukorbetegség
Három évtizede hangsúlyozzuk a betegoktatás elsődleges szerepét elsősorban 1-es típusú cukorbetegek kezelésénél. Egy új nagyszabású Nagy-britanniai vizsgálat ezt újólag igazolta.
A REPOSE névre hallgató vizsgálat keretében 260 1-es típusú cukorbeteg vett részt ötnapos oktatáson, összesen mintegy 46 kurzuson, közülük 235 személynek 7,5% fölött volt a HbA1c szintje. A betegeket vagy pumpakezelésre, vagy intenzív inzulinkezelésre (ICT) állították, kizárólag analóg inzulinok alkalmazásával. Minden beteg esetében az ún. funkcionális inzulinterápiát alkalmazták, melyen belül az inzulint rugalmasan adagolták az aktuális vércukorszintek, ill. az elfogyasztani kívánt szénhidrát mennyiségek függvényében.
Ezt követően két éven át ellenőrizték anyagcseréjük alakulását és a 24. hónapban hasonlították össze a két csoport HbA1c szintjét, valamint a hipoglikémiák gyakoriságát. A HbA1c szintek a betegek mindkét csoportjában csökkentek, a pumpával kezelteknél 0,85%-kal, az injekcióval kezelteknél 0,61%-kal: a különbség nem szignifikáns. A hipoglikémiák gyakoriságában a két csoport között nem találtak különbséget.
A szerzők végkövetkeztetése: Nem megfelelő anyagcsere vezetés esetén nem arra van szükség, hogy a beteget inzulinpumpa kezelésre állítsák, hanem mindenekelőtt arra, hogy kiképezzék az intenzív önmenedzselésre. (Magunk 30 éve valljuk ugyanezt és ennek megfelelően a nyolcvanas-kilencvenes években több mint 800 1-es típusú diabéteszes beteget oktattunk önmenedzselésre ötnapos tanfolyamok keretében. Ma a legnagyobb hiány e területen van hazánkban és ezt nem pótolják sem az inzulinpumpák, sem a rendelkezésre álló analóg inzulinok széles skálája. Ha valamivel jelentősen javítani lehet a betegek életminőségén és életkilátásain, az a teljeskörű betegoktatás – lenne. – A referáló megjegyzése)

Dr. Fövényi József

(Forrás: BMJ 2017;356:j1285 doi: 10.1136/bmj.j1285)